Regerande världsmästare seglar Midsummer Match Cup

Startfältet i Midsummer Match Cup lockar världens bästa matchracingskeppare. Nu är det officiellt att de regerande världsmästarna på dam och herrsidan, Lucy MacGregor och Torvar Mirsky seglar tävlingen i Skärhamn 25-29 juni.

Midsummer Match Cup har sedan tidigare presenterat elva av de totalt 14 skeppare och team som deltar i tävlingen i Skärhamn 25-29 juni. Samtliga tillhör världseliten och med två regerande världsmästare i startfältet höjs nivån på konkurrensen ytterligare. Den brittiska skepparen Lucy MacGregor har vunnit VM för damer de två senaste åren.
– Jag ser fram emot att vara en del av ett nytt evenemang och det är en perfekt uppladdning för oss inför VM i Lysekil senare i år, säger hon.

Midsummer Match Cup introducerar inte bara Skärhamn som arena för internationell matchracing utan också ett nytt koncept där alla team måste vara mixade. Ombord på tävlingsbåtarna, som är av typen Farest 28R, måste det vara två herrar och två damer som sammanlagt får väga maximalt 331 kg. Lucy MacGregor har mycket erfarenhet av att segla med mixteam.
– Jag ser fram emot den aspekten av tävlingen. Jag har seglat en hel del med mixteam tidigare, bland annat i Nacra 17, och jag ser det inte som en stor utmaning utan bara som något annorlunda.
– Det svåraste med att välja ut seglare till teamet är att balansera deras sammanlagda vikt med vilken position de har ombord. Det är bara fyra personer i besättningen och då måste alla i teamet äga sina uppgifter mer, och det går inte att ha lika flexibla roller ombord.

Torvar Mirsky är regerade världsmästare i matchracing på herrsidan efter segern i VM-finalen i Shenzhen, Kina 2017. Kopplingen till Sverige är stark eftersom Mirsky fick sitt stora genombrott när han, 22 år gammal, nådde final i Match Cup Sweden 2008.
– Midsummer Match Cup ser ut att bli en väldigt bra tävling, det blir på en ny plats för mig och jag ser fram emot det, säger Torvar Mirsky som ännu inte valt ut sin besättning.
– Den sammanlagda vikten som tillåts för teamet ombord skapar en utmaning. Just nu är jag osäker på mina chanser i tävlingen eftersom det blir ett nytt team men förhoppningsvis vänder vi på det de kommande veckorna.

Sedan tidigare är elva team i startfältet presenterade och samtliga skeppare tillhör världseliten på dam- och herrsidan. Där ingår hemmalag som leds av skepparna Anna Östling, Johanna Bergqvist, Johnie Berntsson, Måns Holmberg och Nicklas Dackhammar. Pauline Courtois leder damernas världsranking och är regerande mästare i WIM Series.
Eric Monnin från Schweiz ligger tvåa på världsrankingen för herrar efter ettan Ian Williams (GBR). På den listan ligger Maxine Mesnil (FRA) och Will Boulden (AUS) på fjärde respektive nionde plats. Amerikanen Chris Poole ligger på tolfte plats i rankingen. Den sista platsen i startfältet presenteras inom kort.

Midsummer Match Cup seglar 25-29 juni på Hamnefjorden precis vid hamninloppet till Skärhamn. Efter en grundomgång går de bästa lagen vidare till slutspel och finalen seglas på lördag 29 juni.

Foto: Dan Ljungsvik / Niklas Axhede