Dansk-brasilianskt team toppar tabellen i Skärhamn

Efter tisdagens lätta vindar blev det idag högre tempo i Midsummer Match Cup. Nicolai Sehested och Team AkzoNobel har seglat upp i ledning och hemmalaget Berntsson Sailing Team tog poäng mot två världsmästare.

Under stora delar av dagen rådde perfekta väderförhållanden för matchracing i Skärhamn med strålande sol och vind på över åtta sekundmeter. Under gårdagen han Berntsson Sailing Team bara segla en match och ta ett poäng men idag kammade dem hem flera viktiga vinster. Skepparen Johnie Berntsson, som bor i Stenungsund och är initiativtagare till Midsummer Match Cup, vann bland annat över regerande världsmästarna på både dam- och herrsidan, Lucy Macgregor (GBR) och Torvar Mirsky (AUS).
– Det är ju riktigt skönt att vinna mot två VM-guldmedaljörer och det har känts bra idag. Jag är riktigt stolt över lagets kämparanda när det varit blåsigt och tufft, säger Johnie Berntsson som med sammanlagt fem segrar ligger på sjätte plats i tabellen.
– Det var många viktiga poäng men precis som många andra har vi fortfarande en del att förbättra. Vi är lite i otakt i manövrarna och ska bli lite tidigare i varje steg. Imorgon är alla matcher väldigt viktiga för oss för att vi ska kunna gå vidare.


Berntsson Sailing Team tar ledningen i matchen mot den regerande världsmästaren Torvar Mirsky (AUS) och hans Cetilar Mirsky Racing Team. Credit: Linus Arvidsson

Världsmästarmötet mellan Lucy Macgregor (GBR) och Torvar Mirsky (AUS) var en av dagens höjdpunkter och matchen slutade med seger till Macgregor. Det brittiska teamet ligger bra till för att säkra avancemang när grundomgången avslutas imorgon.
– Vi hade en riktigt bra dag och gör bra starter i alla matcher utom den sista mot Pauline Courtois. Lagarbetet ombord funkar perfekt, speciellt när det kom mer vind och jag tror inte vi gjorde ett enda misstag i våra manövrar. Det är såklart en fördel gentemot andra lag som fortfarande gör en del småfel, säger Lucy Macgregor.
– Vi har gott självförtroende inför imorgon och hoppas att vinden fortsätter, vi ska fortsätta segla lika starkt och ta oss vidare till kvartsfinal.


Lucy Macgregor (GBR) i ledningen mot Torvar Mirsky (AUS). Foto: Linus Arvidsson

Britten Ian Williams (Team GAC Pindar) och den schweiziska skepparen Eric Monnin (Capvis Swiss Match Race Team) är obesegrade även efter andra dagen.
Nicolai Sehested och Team AkzoNobel har också haft en framgångsrik dag på arenan. Dansken har bildat ett nytt team med de brasilianska OS-guldmedaljörerna Martine Grael och Kahena Kunze och landsmannen Peter Wibroe. Idag vann de alla sina matcher utom en vilket gör att de toppar tabellen med nio poäng.
– Jag har ett fantastiskt team och de gjorde mitt jobb enkelt för jag behövde bara få oss över startlinjen i gott skick och sedan tog de oss i mål med bra fart och bra manövrar. Vi hoppades egentligen på lätt vind eftersom vi är lite ovana med matchracing men när trycket ökade jobbade vi riktigt bra ombord, säger Nicolai Sehested som nu har gjort comeback i matchracing efter två var runt jorden med The Ocean Race.
Team AkzoNobels taktiker Martine Grael seglade också den senaste upplagan av The Ocean Race.
– Martine och Kahena är bäst i världen på vad de gör och jag och Peter har varit med ett tag så det kanske inte är så förvånande. Men vårt mål var att ta oss till kvarten så nu ska vi njuta av regattan men fortsätter vi segla så här tror jag att vi kan gå långt.

– Vi har haft en riktigt bra dag med bra jobb ombord som gjorde att vi klarade oss bra i matchracing-momenten. Vi har redan överträffat vårt mål men jag gillar verkligen vårt team och vi ser fram emot mer vind de kommande dagarna, säger brasilianskan Martine Grael som vann OS-guld i klassen 49er FX 2016 på hemmaplan tillsammans med Kahena Kunze.


Team AkzoNobel från vänster: Peter Wibroe, Kahena Kunze, Martine Grael och Nicolai Sehested.
Credit: Joachim Bråse

De åtta bästa teamen går vidare till kvartsfinal och det återstår nio omgångar att segla av grundomgången imorgon. Samtliga svenska team måste vinna avgörande poäng i sina återstående matcher imorgon. Johanna Bergqvist har fyra poäng, Måns Holmberg har samlat ihop tre medan Anna Östling och Nicklas Dackhammar ligger på två poäng.

Tävlingens Round Robin, grundomgången där alla team möter varandra, avslutas imorgon torsdag. De bästa teamen går vidare till kvartsfinaler och därefter seglas semifinaler och finalen som avgörs på lördag.

Från och med torsdag klockan 12.00 kan seglingarna ses i direktsändning på vår Facebook-sida och på vår hemsida www.midsummermatchcup.se!

Poängställning onsdag 26 juni – Midsummer Match Cup 2019:
Skeppare, team (Nation) (vinster-förluster)
1. Nicolai Sehested, Team AkoNobel (DEN) (9-2)
2. Eric Monnin, Capvis Swiss Match Race Team (SUI) (7-0)
3. Ian Williams, Team GAC Pindar (GBR) (7-0)
4. Lucy Maggregor, Team Macgregor (GBR) (7-3)
5. Pauline Courtois, Match in Pink by Normandie Elite Team (FRA) (6-5)
6. Johnie Berntsson, Berntsson Sailing Team (SWE) (5-2)
7. Torvar Mirsky, Cetilar Mirsky Racing Team (AUS) (5-6)
8. Johanna Bergqvist, Team Bergqvist (SWE) (4-7)
9. Will Boulden, Alpha Racing Team (AUS) (3-4)
10. Måns Holmberg, Stratsys Racing Team (SWE) (3-8)
11. Chris Poole, Riptide Racing (USA) (2-5)
12. Maxine Mesnil, Match in Black by Normandie Elite Team (FRA) (2-5)
13. Nicklas Dackhammar, Essiq Racing Team (SWE) (2-5)
14. Anna Östling, Wings  (SWE) (2-9)

Resultat från Midsummer Match Cup hittar ni här

Midsummer Match Cup är den första matchracingtävlingen i världen enbart för mixade team – alla lag måste bestå av två damer och två herrar. Tävlingen avgörs 25-29 juni på Hamnefjorden precis vid hamninloppet till Skärhamn på Tjörn. Efter en grundomgång går de bästa lagen vidare till slutspel och finalen seglas på lördag 29 juni. Båtklassen som används i tävlingen är Fareast 28R.

För mer information, högupplösta bilder och kontaktuppgifter, var god kontakta:
Fabian Bengtsson, Pressansvarig Midsummer Match Cup
0704-597212
fabian@brandspot.com
Bilder får användas fritt redaktionellt om fotograf anges.